Ottos historienoter

Kronologiske oversigter:

Add data

Vælg emne / område:

Sorter efter: Årstal - faldene | Årstal - stigende | Antal begivenheder: 98

2020

21. juli

Trump erkender at Covid-19 er et problem

Hvor Trump hidtil har negileret pandemien og de uhyre smittet al i USA, har han nu meddelt at det kan blive værre før det bliver bedre. Samtidigt medgav han for første gang at mundbind kan være nødvendigt. Trump's nye erkendelse kommer efter at det står klart i meningsmålinger at Trump kan tabe november valget på sin negilering af Covid-19
Rediger

2020

27. juni

Covid-19 infektioner stiger i USA

USA nærmer sig nu 2.5 mio. smittede og 125.000 døde af Covid-19. Mens en række stater for nogle uger siden åbnede op igen - så er antallet af smittede nu stærkt stigende i mange stater. I det sidste døgn oplevede man den største stigning i antal nye smittetilfælde på 45.000 ! Europa overvejer at forbyde indrejse fra USA . Pandemiens epicenter er forsat nordamerika og Latinamerika.
Rediger

2020

25. maj

Omfattende raceuroligheder i USA - uge 22

Efter en sort mand, den 46-årige George Floyd, d. 25 .maj døde under sin anholdelse af politiet i Minneapolis har byen oplevet voldsomme demonstrationer, som de næste dage bredte sig til flere amerikanske byer. Præsident D.Trump har under urolighederne tweetet følgende: "When the looting starts , the shooting starts" , et Tweet som Twetter markerede som en opfordring til vold. Præsidenten har herefter truet med indgreb overfor Tweeter fordi de begrænser hans ytringsfirhed.
I løbet af ugen bredte demonstrationer, plyndringer og brandstiftelse sig til talrige amerikanske byer fra LA i vest til New York i øst. I mere end 25 byer blev der indført udgangsforbud om aftnen men demonstrationer, sammenstød med politi , plyndringer og kaos fortsatte. Præsident D. Trump har betegnet demonstranterne som 'bøller' (Thugs).
I samme uge er antallet af døde i USA som følge af Covid-19 rundet de 100.000 og arbejdsløsheden steget til over 40 mio.

02/06/20 Udgangsforbud er nu indført over hele USA i aften og nattetimerne, mens protester fortsætter over hele USA. I aftes blev fredelige demonstranter foran det Hvide Hus fjernet af politiet med brug af tåregas og gummikugler for at D. Trump kunne afholde en fotosession foran en nærliggende kirke, som nogle dage før har blevet sat i brand af demonstranter. Her blev han fotograferet med biblen i hånden.
Trump truer nu med at indsætte militæret hvis ikke de lokale myndigheder for genoprettet ro og orden.
I følge journalist fra CNN er der omfattende plyndringer i NY City - og situationen betegnes som kaotisk.

d.14/06/20

Demonstrationerne fortsatte uge 24 i de amerikanske byer og i en lang række hovedstærder rundt om i verden.
Demonstration i København til støtte for George Floyd og imod racismen
I København samlede en demonstration søndag d. 7. juni ca 15.000 mennesker - borte var alle hensyn til Covid-19 faren ved mange mennesker forsamlet. Demonstrationen var godkendt af myndighederne.
I uge 24 blev en række statuer i USA - som kunne forbindes med kolonialisme og slavetiden væltet af demonstranterne. I Danmark ønsker venstrefløjen at Vejnavne og statuer som kan forbindes med Danmarks kolonifortid bliver , om ikke fjernet , så dog forsynet med en tekst der fortæller om personens misgerninger i fortiden !!
Rediger

2020

29. februar

USA indgår fredsaftale med Taliban i Afghanistan

Betingelsen fra Taliban er at alle udenlandske tropper trækkes ud af Afghanistan. USA har mistet 3.000 soldater i den 18-år lange krig - den længste i USA's historie
Rediger

2020

3. januar

Iransk general myrdes af USA

Den iranske General Qassem Soleimani blir myrdet i Iraks lufthavn af amerikansk drone. efter følgende beskyder Iran ameikanske baser i Irak og i den forbidelsen nedskydes et civils passagerfly fra Ukraine med 176 passager og besætningsmedlemmer.
Iran nægter i tre dage at have ansvar for nedskydningen , men indrømmer herefter at der var tale om en 'menneskelig fejl'.
Udløser demonstrationer i Theran mod regeringen løgne og fortielser
Rediger

2020

januar

Covid-19 pandemien

Primo jan. 2020 opdages en ny smittefarlig og dødelig coronavirus i Wuhan, Kina. Wuhan og Hubei-provinsen lukker fuldstændig ned d. 23. jan og rejser til og fra Kina indstilles. I slutningen af feb. har coronavirussen bredt sig til Norditalien og snart er alle lande i Europa ramt af Covid-19 og samfundene lukkes ned. Ikke mindst i Norditalien er sundhedssystemet ved at bryde sammen under presset fra tusinder af syge. Danmark lukker ned d. 12 marts og overalt er billedet det samme. I april og maj måned speder Covid-19 sig med alarmerende hast i USA hvor præs. Donald Trump i første omgang ignorerer sygdommens alvor og dernæst giver Kina ansvaret for de mere end 100.000 døde i USA. Danmark og en række andre europæiske lande åbner langsomt op igen i maj måned. Alle steder har pandemien haft alvorlige sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser. I USA blev der således registreret mere end 40 mio. arbejdsløse efter medio marts og antallet af smittede var knap 2. mio. tre måneder senere.
Rediger

2020

China vs US – GDP and GDP per capita growth summary

Kinas BNP lå i 1980 på 305 mia. US$ og BNP pr. cap. var 309 US$
IMF forudser at Kinas BNP når $15.462 mia. og BNP pr. cap. $10.971 i 2020.


USA's BNP lå i 1980 på $2,857 mia. og BNP pr capita var $12,553.
IMF forudser at USA's BNP når $22.289 mia. and BNP pr capita når $67.082 i 2020.
kilde:mgmresearch.com

US Congres on China eco. dev. 1978-2020
Rediger

2019

5. juni

Folketingsvalg - Soc.dem regering

Mette Frederiksen danner regering med støtte fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre. Valget omtales som 'Klimavalget' og DF får et elendigt valgresultat da de ikke havde meldt sig som 'klimatosser'. Valgkampen er præget af partiet Stram Kurs og Rasmus Palludan, som dog ikke bliver valgt ind.
Rediger

2017

21. maj

Manchester

Efter rockkoncert udløser 22-årig lyrisk mand en selvmordsbombe som dræber 22 og sårer 58 unge og børn.
Rediger

2017

7. maj

Præsidentvalg i Frankrig

Den 39 årige Emmanuel Macron vinder valget med 65 % af stemmerne mod Marien Le Pen (35 % = 11 mio.). Med en valgdeltagelse på kun 70%. Den laveste i 50 år.
Valget blev et nederlag for de traditionelle partier, socialisterne og de konservative.
Rediger

2017

6. april

Xi Jinping besøger D. Trump

Mediedækning af statsbesøget drukner dog i omtalen af Trumps samtidige luftangreb på flybase i Syrien
Rediger

2016

13. juli

Teresa May ny premierminister i England

David Cameron træder tilbage efter Brexit nederlaget. Teresa May støttede dog også Remain kampagnen ligesom Cameron .
Rediger

2016

4. juli

Terrorangreb i Mekka

None
Rediger

2016

4. juli

Terrorangreb i Mekka - Saudi Arabien

None
Rediger

2016

3. juli

Bagdad - mere end 215 dræbte

IS detonerer selvmordsbomber i indkøbsgade i Bagdad - dræber mere end 215 mennesker , herunder utallige børn. Blodigste angreb siden krigen startede i 2003
Rediger

2016

30. juni

Dakka - Bangladesh

IS supportere dræber 20 udlændinge i mondæn restaurant i Bangladeshs hovedstad
Rediger

2016

28. juni

Terrorangreb i Istanbul lufthavn

Tre IS selvmordsbombemænd skyder og detonerer 3 bomber i Atatyrk lufthavnen - 42 dræbte og mere end 230 sårede !
Rediger

2016

23. juni

Storbritianien stemmer sig ud af EU

Konservative Premierminister udskriver valg om Storbritianiens fortstte Eu medlemskab, grundet uenighed indenfor det konervative regeringsparti.

'Exit' siden argumenterede for Storbritianniens suverænitet og ikke mindst flygtningekrisen, mens man fra 'Remain' tilhængerne advarede imod de økonomiske konsekvenser af at forlade EU.
Valgresultat blev 52 % 'Leave' og 48 % 'remain' og sendte et chock gennem ikke bare Eu men også Storbritiannien, hvor prem. Cameron meddelte sin snarlige afgang som leder af de Konservative, men også i Laboutr partiet medførte valgresultatet stor indre splittelse.
Rediger

2016

12. juni

Orlando massakre

Omar Mateen, a 29-year-old American security guard, killed 49 people and wounded 53 others inside Pulse, a gay nightclub in Orlando, Florida,
Rediger

2016

28. november

Venstreregeringen udvides

Liberal Alliance og Konservative Folkeparti danner regering med Venstre under Lars Løkke
Rediger

2016

8. november

Clinton - Trump

Præsidentvalget i USA vindes af forretningsmanden og tv-entertaineren Donald Trump - imod alle forudsigelser og meningsmålinger.
Rediger

2016

oktober

Kampen om Mosul

Irakiske styrker , phasmerer m.fl starter angreb på den ISIS belejrede by Mosul
Rediger

2016

oktober

Kampen om Mosul

Irakiske regeringstropper og kurdiske tropper , støttet af USA indleder kampen for bedrielse af den ISIS kontrolerede by Mosul i Irak
Rediger

2015

6. september

Flygtninge krydser grænsen

De første flygtninge fra Syrien og mellemøsten krydser grænsen til Danmark - Flygtninge går langs de danske motorveje for at kommetil Sverige
Rediger

2015

14. februar

Angrebet på Krudstønden og jødiske Synagoe

None
Rediger

2015

1. december

Danmark stemmer nej til retsligt samarbejde i EU

Rediger

2015

13. november

Bataclan m.v.

Flere mænd bevæbnet med automatvåben og selvmordsbomber angriber nationalstationen State de France, koncertstedet Bataclan og gadecafeer i Paris. 130 mennesker bliver dræbt. IS tager skylden for angrebet
Rediger

2015

10. oktober

Ankara

To bomber dræber over 100 mennesker ved hovedbanegården i den tyrkiske hovedstad. Flere hundrede bliver såret. Terrororganisationen Islamisk Stat menes at stå bag angrebet, men officielt har ingen taget skylden.
Rediger

2015

7. januar

Charlie Hebdos

brødrene Saïd og Chérif Kouachi - angriber det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion i Paris og dræber 12 mennesker. Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø hævder at stå bag angrebet, som skulle være hævn for Charlie Hebdo’s satiriske tegninger af profeten Muhammed
Rediger

2015

Flygtninge krisen eskalerer

Foråret ankommer 100.000'er af flygtninge over Middelhavet - i efteråret kommer flygtningene via Tyrkiet og Grækenland
Rediger

2012

november

18. Partikongres - Xi Jinping

Xi vælges til KKP's Generalsekretær og i marts mdr 2013 indsættes Xi som Præsident
Rediger

2011

22. juli

Terroristen og højreekstremisten Anders Behring Breivik dræber 77 mennesker, otte i Oslo og 69 på Utøya.

update emne terror
Rediger

2011

april

Det Arabiske Forår

Startede i Tunis med en gadehandler som satte ild til sig selv i protest mod myndighederne. Spredte sig herefter til Egypten, hvor det kom til klæmpe demonstrationer på den centrale plads i byen. Mubaraeks regering væltes der udskrives valg og Islamisk Brodersakb vinder valget .
Rediger

2009

1. oktober

Kina fejrer 60 året for revolutionen i 1949

None
Rediger

2008

8. august

OL i Beijing

None
Rediger

2005

7. juli

London

52 uskyldige mennesker bliver dræbt i London, da fire al-Qaeda-inspirerede selvmordsbombere sprænger sig selv i luften i tre undergrundstog og en bus midt i myldretiden. Over 700 personer bliver såret.
Rediger

2004

11. marts

Madrid

Koordinerede tog-bombninger dræber 192 mennesker i Spaniens hovedstad. I alt bringes ti bomber i fire forskellige tog til sprængning midt i myldretiden. Gerningsmændene menes at være al-Qaeda-inspirerede terrorister. Madrid-bombningerne er det mest dødelige terrorangreb i Europa siden Lockerbie-bombningen i 1988.
Rediger

2001

31. december

Kina medlem af WTO

None
Rediger

1992

1. juni

Danmark stemmer nej til EU - fælles mønt retsligt samarbejd em.v.

test opdate
Rediger

1989

april

Tian'anmen demonstrationerne

Følger efter mindehøjtidelighed over afdøde Hu Yaobang. Efter godt syv ugers demonstrationer indsættes militære den 4.juli og rydder tian'anmen pladsen
Rediger

1989

9. november

Berlin murens fald

None
Rediger

1989

november

Berlinmurens fald

Efter 28 års adskillelse genforenes øst og vestberlin
Rediger

1988

Tv serien River Elegy

Vises i Kina... Tegner billedet af et håbløst underudviklet samfund og taler for yderligere åbning mod vesten
Rediger

1980

Særlige økonomiske zoner

Fire industri zoner oprette i ddt sydlige Kina... Vigtigt blev Shenzhen på grænsen til Hong Kong. Et barnspolitikken iværksættes
Rediger

1978

1. december

Deng Xiaopings reformpolitik vedtages

None
Rediger

1977

december

Adgangseksamener genindføres

til universiteter og højerelæreanstalter. Var blevet afskaffet i 1962 i forbindelse med Maos uddannelsesreform som favoriserende klassebaggrund frem for kompetencer.
Rediger

1976

september

Mao dør

Og efterlader et ludfattigt kina og en befolkning som frygter hvad fremtiden nu vil bringe...
Rediger

1948

14. maj

Staten ISrael oprettes

-
Rediger

1788

20. juni

Stavnsbåndet ophæves

Stavnsbåndet blev indført i 1733, og betød at fæstebonden var bundet til sin 'stavn' det vil sige det gods hvor han havde fæstejord.
1790'erne - overgang fra fæste -> selveje + landsbyfællesskabets opløsning gennem: udskiftning (sammenhængende jordstykker) og udflytning (enkelte gårde flytter ud fra landsbyen)
Rediger

1772

28. april

Johan Friedrich Struensee henrettes

Den sindssyge konge giftes med sin 15 årige kusine den engelske princesse Caroline-Mathilde. Men Chr d.7 turer alligevel rundt med prostituerede - bl.a. Støvlet Cathrine - på kbh knejper og bordeller. Sendes på dannelsesrejse med stort hoffølge - bl.a. den tyske hoflæge, den 32 årige Johan Friedrich Struensee.
1769 - ved hjemkomsten bliver Struensee kongens livlæge, og året efter indleder han et forhold til dronningen Caroline-Mathilde! 1770 - , samt gennemførsel af uindskrænket trykkefrihed. embedsmænd afskediges , og snart er det alene Struensee der har direkte adgang til kongen, og overtager den reele magt.
Struensee udsender i løbet af et par år over 600 forordninger! bl.a. begrænses hoveriet, hæren planlægges kraftig nedskåren, indskrænkning af tildelingen af ordner og titler, antallet af Helligdage begrænses, afskaffelse af tortur m.v. -> stigende utilfredshed med Struensee magt og modstanden i alle kredse vokser. Efter et Hofbal i jan 1772 arresteres Struensee og Dronningen.
Rediger

1660

Enevælden indføres i Danmark

Aug.1658 - feb 1660 Kbh. belejring Sverige angriber nu København – ønsker at erobre hele Danmark, ikke mindst for at få kontrol over Øresunds handlen. Kbh. belejring - Fred. 3 opfordrer borgerne til at holde ud ("jeg vil dø i min rede"), loves del i de adelige privilegier Kbh får støtte af Nederlandene
Rediger

1658

februar

Roskildefreden

Danmark må afstå landsdelene: Halland, Blekinge og Skåne+ Bornholm og samt Bohus len i Norge afstås Norge
Rediger

1618

30 års krigen (1618-48)

betegnelse for en række krige i årene 1618-48, som havde baggrund i den religiøse opdeling af Europa efter reformationen, samt spørgsmålet om magtbalancen i Det Tysk Romerske Rige.
Rediger

1536

Reformationen i Danmark

Christian d. 3 inddrager kirken jord og gods => økonomisk styrkelse af kongemagten => økonomisk fremgang i DK
Rediger

1517

Martin Luthers 95 teser

I 1517 offentliggør Martin Luther sine 95 teser mod afladshandlen på kirkedøren i Wittenberg. Luther indklages for den pavelige domstol ,men nægter at tilbagekalde sin kritik af den katolske kirke. Paven fordømmer Luthers lære som kætteri og Luther dømmes fredløs. Luther søger tilflugt hos Kurfyrsten af Sachsen - og udarbejder her bla. den første tyske oversættelse af Biblen.
Rediger

1513

Christian d. 2 (1513-23)

alliance m. Nederlandene mod Hansestæderne
Borgerpolitik
Blodbadet i Stockholm
Rediger

1481

Hans (1481-1513 )

-
Rediger

1448

Christian d. 1 (1448-81 )

Stændermødet 1468
Rediger

1439

Christoffer af Bayern (1439-48)

unionen m. Sverige ophører
Rediger

1396

Erik af Pommern (1396-1439)

krig m. Holsten , Hansestæderne
Rediger

1387

Margrethe d. 1 (1387-1412)

Kalmarunionen - Norge og Sverige kommer under den danske konge
Rediger

1376

Oluf 1376-87

Søn af Margrethe
Rediger

1340

Valdemar Atterdag (1340-75)

forlig m. grev Gerhards sønner +Ægteskab med grev Gerhard søster => medgift Nørrejylland
1346 - salg af Estland + ekstraskatter for at købe panterne fri
1349 - Den Sorte Død ->Ødegårdene inddrages som kongegods
Kongelige borge m lensmænd ( nu ombudsmænd) som grundlag for hærvæsnet ( ikke flere lejetropper )
Kongens retterting oprettes
Forlig med kirken
Landefreden 1360
Rediger

1332

Danmark pantsat til holstenske grever 1332-40

Den kongeløse tid
“tyskernes åg hvilede tungt over riget”
Grev Gerhard myrdes af jyske bønder i 1340
Rediger

1326

Valdemar 3. (1326-30)

Håndfæstning (Hertug af Sønderjylland)
Christoffer d.2 tilbage
bondeoprør, kirkestrid og kampe med Holstenerne
pantsættelse af riget til grev Johan og grev Gerhard

Rediger

1320

Christoffer 2. (1320-26)

“en upålidelig og troløs voldsherre”
Bryder uden skrupler sin håndfæstning => strid m. stormændene og den holstenske greve Gerhard ( den kullede greve) => Chr. fordrives

Rediger

1286

Erik 6. Mendved (1286-1319)

Stormænd dømmes fredløse for kongemordet
Strid med ærkebisp Jens Grand
Østersøpolitik ….tyske lejetropper => ekstraordinære skatter, møntforringelse, pantsættelse af landsdele - fyn og Skåne = øko. ruin for DK
Rediger

1259

Erik 5. Klipping (1259-86)

Ærkebispen løslades 1282.
Hoffet i Nyborg udsteder håndfæstning til Erik :

- hoffet skal indkaldes hvert år ( styrkelse af rigsenheden- modsat landsdels lovene)
- ingen kan fængsles alene på mistanke
- kongen skal følge “Kong Valdemars love” (Jyske lov m.v)
som begrænser kongens selvrådighed + styrkelse af stormændene og svækkelse af landstingene
Erik G. myrdes i Finnerup Lade

Rediger

1252

Christoffer 1. (1252-59)

Striden med ærkebiskop Jacob Erlandsøn => ærkebispen fængsles
Paven lyser interdikt over riget ! (dvs. alle er løsnet fra deres forpligtigelser overfor kongen - og han er bandlyst)
Ærkepispen støttes af sønderjyske grever.
Kbh. besættes af greverne
Rediger

1250

Abel (1250-52)

dør på togt mod friserne => hans yngre bror Christoffer, vælges til konge, mens Abels ældste søn udnævnes til Hertug i Sønderjylland ->
strid mellem sønderjyske grever og kongemagten
Rediger

1241

Erik 4. Plovpenning (1241-50)

1249 - Skatteoprør i Skåne
Myrdes af broderen hertug Abel - Abel renser sig ved mededsmænd.
Rediger

1202

Valdemar 2. Sejr (1202-1241)

Den tyske kejser overdrager alt land nord for Elben til den danske konge - inkl. Lubeck .
1219 Estland erobres - Slaget ved Lyndanise, Korsbanneret Dannebrog.
1223 - Valdemar tages til fange af sine nordtyske vasaler - løskøbes for 44.000 mark sølv -> Østersøemperiet falder fra hinanden.
1241 Jyske Lov
Rediger

1182

Knud 6 (1182- 1202)

Lensherre over Mecklenburg og Pommeren Afviser af forny sit forhold til sin lensherre den tyske kejser Herredømmet over Slesvig overdrages til broren - Valdemar
Rediger

1157

Valdemar den Store (1157-82)

Valdemartiden 1157-1241


Lensed til den tyske kejser, => Valdemar indblandes i investitur striden (Kejser -Pave), => strid m Ærkebiskop Eskild , bilægges m. Ringstedmødet 1170 <=> Samarbejde med kirken => styrkelse af kongemagten
Korstog - mod Venderne -> erobring af Rügen / Arkona (1169)
Borgbyggeriet - Vordingborg, Nyborg, Kalundborg, Havn (København)
Rediger

1146

Knud Magnussen (1146-57)

Magtkampen – mellem
Knud (Øerne)– Svend (skåne) og Valdemar (Jylland)
Knud søger støtte hos den tyske Kejser Barbarossa

9/ 8/ 1157 - Svend indkalder til forsoningsmøde i Roskilde
myrder Knud – mens Valdemar såres og flygter

23/ 10/ 1157 – Ved slaget på Grathe Hede dræbes Svend og Valdemar står tilbage som enekonge.
Rediger

1146

Sven Grathe (1146-1157)

søn af Erik Emune
Rediger

1137

Erik Lam (1137-1146)

Erik Lam - nevø til Erik d.2
Dræbes af Harald Kesja’s sidste søn i slaget ved Glumstrup (Skåne)
Rediger

1134

Erik Emune (1134-1137)

Myrdes af stormanden 'Sorteplov' på tingsted i Jylland. Knud L. (halvbror) Modkonge i Sjælland og Jylland, bekriger Niels og Magnus og dræber sin halvbror Harald Kesja og 11 af hans 12 sønner
Rediger

1104

Niels (død 1134)

Fred i riget – gæsteripligten lettes
tiende indføres, kirkelige domstole, cølibatet,
Angreb fra Venderne (Abodritterne) slås tilbage af
Erik Ejegods søn Knud Lavard – Hertug af Sønderjylland
Niels’ søn Magnus frygter at Knud Lavard vil tage tronen og lokker derfor Knud Lavard i baghold i Haraldsted skov i 1131 hvor han myrder Knud

Erik Emune indsættes som modkonge i Jylland og Sjælland
og slår Niels og Magnus i slaget ved Fodevig. ->
Magnus dræbes og Niels flygter til Slesvig men myrdes her.
Rediger

1095

27. november

Pave Urbans opfordring til Korstog

Pave Urban holder sin tale i Clermont - baggrund: efter appel fra den byzantinske kejser Alexin d.1 - som er truet af seldjukkerne ( tyrkisk nomadefolk fra Centralasien) Mål at befri den hellige stad Jerusalem fra muslimerne.
Rediger

1095

Erik Ejegod

Ærkebispesæde i Lund under ærkebisp Asser.

Besøger Pave Urban d.2 –> Knud bliver helgenkåret
Norden får egen ærkebisp i Lund : Asser
Tager på pilgrimsrejse, men dør undervejs på Cypern.

Erik Ejegods børn -> børnebørn:
Knud Lavard -> sønnen Valdemar d.1
Harald Kesja -> 12 sønner !!!
Erik Emune -> sønnen Svend Grathe
Rediger

1086

Oluf Hunger (død 1095)

-
Rediger

1080

Knud den Hellige (død 1086)

Gavebrev til Lund Domkirke
ledingsflåden indkaldes til Limfjorden – Oluf støtter oprørene imod Knud – som forfølges og myrdes i Albani kirke i Odense
Rediger

1074

Harald Hén (død 1080)

danske mønter
Rediger

1047

Sven Estridsen (død 1076)

Regerer fra 1047-74. Kirkebyggeriet
Sønner: Harald Hen, Knud d. Hellige, Oluf Hunger, Erik Ejegod, Niels
Rediger

1042

Magnus den Gode (1024 - 1047)

-
Rediger

1035

Hardeknud (1020-1042)

-
Rediger

1018

Knud den Store (ca. 995 - 1035)

Tabet af England (danelagen) markerer afslutning på Vikingetiden
Rediger

1014

Harald (1014-18)

Rediger

987

Svend Tveskæg (987-1014)

Erobringen af England
Rediger

958

Harald Blåtand (958-987)

Jellingestenen - konge over Danmark - kristendommen indføres
Rediger

570

Profeten Muhammed fødes i Mekka

Det nye i Mohammeds lære , i forhold til arabernes naturreligion, var at der i Islam (= hengivelse til Gud) kun er én Gud ; Allah , og at Mohammed er hans profet ( = sandsiger). Mohammed opfattede selv sin nye religiøse lære som en videreudvikling af den jødiske og kristne tro, og betragtede sig selv som den sidste , og største (!), af profeterne Abraham, Moses og Jesus. I modsætning til den jødiske religion, som godt nok hævdede at der for jøderne kun var én Gud, men at der i princippet kunne eksistere andre guder for ikke-jøder (= monolatri), så hævder Mohammed, at der kun eksisterer én Gud (= monoteisme) !
Rediger

-31

Romerske Kejserrige oprettes

43 f.kr Cæsars adoptivsøn Octavian (senere Augustus) indsættes i det andet Triumvirat med Antonius og Lepidus med det formål at genoprette Republikken. Cæsar morderne Brutus og Cassius besejres Intern magtkamp i triumviratet -> Octavian fremstår som enehersker
Rediger

-44

Romerske konsul Cæsar myrdes

46 f.krCæsar gifter sig med Kleopatra
Cæsar som diktator + Konsul på livstid Juli mdr , gyldne trone i Senatet -> voksende pol modstand mod Cæsar ->
44 f.kr Cæsar myrdes af sammensvorne Senatorer m 23 dolkestød - bl.a adoptivsønnen Brutes ("også du min søn")
Rediger

-221

Kinas første kejser

Qin Shi Huang Di samler Kina under en autoritær central magt, og indfører standardisering af vægt og mål, skriftsprog og lovgivning efter legalistiske principper.
Rediger

-431

Den peloponnesiske krig 431-404 f.kr

None
Rediger

-499

Perserkrigene

490 perserne sender elitestyrke mod Athen, men besejres i slaget ved Marthon
Rediger

-509

Romerske Republik oprettes

I 509 f.kr afsættes den sidste etruskiske konge, og den romerske republik oprettes. Gennem krige med nabostaterne underlægges disse Rom som Forbundsfæller. Gennem de Puniske krige 264-146 f.kr erobres Kartaghos besiddelser på Sicilien, korsika, Sardinien og senere Spanien. Sidst indlemmes også Hellas i Romerriget. De erobrede områder får status af romerske provinser og administreres af en romersk statsholder.
Rediger